sawaGarden
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

redskap til markedshage og hagebruk

Forkultivering

Tips til å lykkes med forkultivering

pluggbrett forkultivering

Hvert år starter hagesesongen lenge før snøen har smeltet. Her får du noen tips for forkultivering av plantene dine:

1. ikke start for tidlig:

Selv om det kanskje begynner å klør i fingrene med en gang vi passerer nyttår, så er det lurt å ha litt is i magen, og ikke stresse med å være alt for tidlig ute med forkultiveringen. Du risikerer å ha planter klare til utplanting lenge før hagen er klar, og ende opp med svake tynne småplanter som vil slite ut over våren. I februar kan du starte med feks purre, chilli, paprika, tomat og selleri.

2. valg av såjord:

Bruk god såjord til forkultivering. Unngå kompost og gjødsel, som kan være for sterk til spirene.
En god såjord smuldrer lett, drenerer bra uten å danne skorpe, har en ph-verdi mellom 5,5 og 6,5 og skal være fri for sjukdommer.

3. potter og pluggbrett:

Avhengig av antall planter du skal så, er det flere muligheter med tanke på beholdere. Du kan bruke melkekartonger, eller andre beholdere du lager til selv, til mindre skala. Skal du forkultivere flere hundre planter er dette enkelt med pluggbrett eller soilblocker i forskjellige utforminger. Du finner mer info om valg av pluggbrett her.

4. pass på fuktigheten:

Riktig vanning er avgjørende for plantenes trivsel. Spirene skal har det fuktig jevnt over. Både for lite og for mye vann vil stresse plantene og svekke utviklingen. Sørg for at pottene har hull i bunn, og sett dem på et undervanningsbrett, slik får du vannet nedenfra, noe som er mer skånsomt for småplantene, og enkelt å regulere.

5. husk merking:

Når du har sådd, tenker du kanskje at nå er jobben gjort… så våkner du neste dag, og husker ikke hva du har sådd og hvor. Om ikke neste dag, så har du i alle fall glemt det om en måned.
Merk pluggbrett og potter tydelig med merkelapper og penn som tåler vann og mikroliv i flere uker.

6. hvor skal plantene stå?

Da er det på tide å finne riktig plassering. Hvor skal du sette plantene? Har du et oppvarmet drivhus er ikke det noe spørsmål. Men om du må ha oppal i huset, gjelder det å finne en plass som byr på nok lys, og ikke alt for mye varme. Vinduskarmen er gjerne et sted å ha plantene, men pass på at det ikke er panelovn rett under. Ser du at spirene strekker seg tynn og blek mot lyset, bør du supplere med vekstlys, og senke temperaturen.

7. prikkling:

Etter noen uker når spirene har vokst seg til en liten småplante er det tid for prikkling. Hver og en småplante skal nå få sin egen potte eller plugg å utvikle seg videre i. Nå vil også næringsbehov være større. Så omplanting i mer næringsrik jord er det det handler om. Har du sådd i pluggbrett, og ikke behov for prikkling, kan du tilføre næring gjennom indirekte vanning med feks brenneslevann.

8. herding:

Nå nærmer det seg utplanting i hagen. Mens du driver med klargjøring av beddene i mildværet, kan du ta med deg småplantene ut på luftetur, dvs at du gradvis tilvenner småplantene dine til uteklima. Direkte sollys og vind må du skjerme plantene for. Husk å ta de inn før kulda senker seg ut på dagen. Dropper du herding, vil du kunne oppleve at plantene stopper å vokse etter utplanting, og sliter med å ta seg opp igjen.

Lykke til med forkultivering!

Tilbake

Trykk ENTER for å søke

Priser inkl. eller ekskl. mva

Inkl. mvaEkskl. mva
X